I vilka situationer får barn uppleva sina rättigheter?


I boken, Barnets rättigheter: självklarheter och möjligheter – en förskollärares tankar, undersöker jag om barnen får sina rättigheter tillgodosedda av oss vuxna. Jag visar vardagliga situationer under förskoledagen och analyserar dessa med hjälp av Barnkonventionen. Och jag diskuterar hur vi vuxna, genom vårt förhållnings- och arbetssätt, kan skapa mer utrymme för barnens rättigheter under dagen.

I tankeboken presenterar jag åtta av rättigheterna i var sitt kapitel: 
Barnets rätt att få vara sig själv - inte sin ålder (fokuserar på artikel 2)
Barnets rätt till sitt eget bästa (utgår ifrån artikel 3)
Barnets rätt till sin tid och koncentration (lyfter fram rätten till utveckling i artikel 6)
Barnets rätt att få sin åsikt tagen på allvar (synliggör artikel 12)
Barnets rätt till sitt privata liv (handlar om artikel 16)
Barnets rätt till närvarande vuxna (tar avstamp i artikel 19)
Barnets rätt att utveckla sin fulla potential (tar upp utbildningens syfte i artikel 29)
Barnets rätt att vila och vistas i en stressfri miljö (rör artikel 31)

Boken ger stöd i att arbeta utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) och bidrar med idéer så att de yngsta medmänniskorna kan få uppleva sina rättigheter och möjligheter varje dag i förskolan. Ett första steg i att skapa en rättighetsbaserad vardag för barnen är att vi vuxna upptäcker rutiner och situationer genom barnens ögon, i stället för våra egna, för då blir deras rättigheter lätta att se och tillgodose.

Boken vänder sig både till vuxna som arbetar i förskolan och studenter, och kan även vara intressant för föräldrar som vill ta del av barnens liv och deras rättigheter i förskolan.


Inför köpet

Du betalar tryggt och säkert via integrationen med Payson och du kan välja att betala via kort, banköverföring eller faktura. I alla priser ingår 6% moms. Fraktavgift på 25 kr tillkommer. Boken skickas inom 1-2 vardagar efter att du lagt din beställning och PostNord levererar paketet till dig efter 1-3 vardagar. 
Kommunala verksamheter som önskar e-faktura vänligen kontakta mig på hej@annaochbarnet.se, boken går även att köpa hos LäroMedia Bokhandel.

Läs gärna köpvillkor och information om personuppgiftsbehandling innan köpet eftersom du behöver godkänna det i samband med köpet.

Författare Anna Babarin-Dahlborg
Omslagsdesign Folke Patron
ISBN 978-91-519-3716-8
Utgiven år 2020 av Babarin & Dahlborg utveckling AB

Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen